Om

Välkommen in till oss!

Vi som önskar dig välkommen in på vår blogg är 26 elever i en femteklass på Svettpärlan i Karlskrona! Du kanske undrar varför skolan heter just Svettpärlan? Jo, det var helt enkelt så att de som startade skolan (Mia och Maria) ville ha en skola med idrottsprofil och vad passar då bättre än att fylla den med svettiga pärlor 😊💦

Syftet med bloggen är att berätta om vad vi gör i skolan, tipsa om kul saker och inte minst ha det som en fin dokumentation över våra skolår tillsammmas! Sajten vänder sig till släkt, vänner och övriga intresserade. Vi hoppas att ni ska vilja titta på vad vi arbetar med i skolan och vi vill också gärna lära er lite – t ex engelska från våra filmer, kul lekar från våra hälsopass, bra programmeringsappar eller roliga fakta från våra Grej of the day. Hoppas att du ska trivas inne hos oss och att du ofta återkommer!

Vi som skriver är framför allt eleverna i klassen, men ibland kan vår klasslärare Anna eller någon annan av våra lärare skriva. Vi skriver under med våra namn, så vet ni vem som har skrivit vad! Bloggens texter är skrivna av oss själva och bilderna är till största delen tagna av oss. Alla föräldrar i klassen har gett tillåtelse till att lägga ut bilder på deras barn på Internet. Om vi använder andra bilder än de vi tagit själva, är vi alltid noga med att kolla om bilderna är upphovsrättsligt godkända att använda och vi uppger i de fallen bildernas Creative Commons-licens. Bilderna på våra utematte/utesvenska-kort publicerar vi med tillåtelse från Eductia.se. Vi skriver aldrig av någon fakta, utan skriver allt med våra egna ord. Bilder och fakta från vår Grej of the day-bok Är det sant? är publicerade med tillåtelse av Tukan förlag. Om vi fotograferar t ex en teaterföreställning, frågar vi alltid de som är med på bilderna om tillåtelse att lägga ut bilderna. Vi gör ganska många filmer med Greenscreen och då använder vi alltid våra egna bilder som bakgrundsbilder.

Vi i år 5 på Svettpärlan äger rättigheterna till allt vårt material. Vi vill inte att ni använder våra bilder och texter utan vår tillåtelse, men ni får gärna länka till vår blogg!

Vi bloggar inte bara för att det är roligt, utan också för att jobba med delar av Läroplanen och kursplanerna.
(Utdrag ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011)

1 Skolans värdegrund och uppdrag

”Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem”

2.2 Kunskaper

”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:  

 • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande”

2.3 Elevernas ansvar och inflytande

”De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen” 

Vi tränar också på (utdrag ur Kursplanen i svenska – Ämnets syfte):

 • Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
 • Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.
 • Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.
 • Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • … följa språkliga normer, och
  • söka information från olika källor och värdera dessa

Självklart kommer vi också att arbeta med andra delar från läroplanen och kursplanerna, beroende på vilka arbetsområden vi arbetar med vid olika tidpunkter. Ovanstående punkter är de vi arbetar med hela tiden när vi jobbar med bloggen.

Vår blogg deltar i en blogg-tävling som heter Webbstjärnan. Mer om den kan ni läsa om ni klickar på loggan:

I tävlingen ingår att eleverna ska berätta vad de har lärt sig av att använda webben i undervisningen och varför just de ska vinna.

Så här tycker Svettpärlans 06or:

Vi har lärt oss:

 • hur vi skriver på dator/iPad och hur vi lägger upp det vi skrivit på nätet
 • vad vi får lägga ut på nätet och hur vi vill att vårt material ska användas
 • hur vi sköter bloggen
 • att samarbeta ännu bättre
 • hur vi ser om en hemsida är trovärdig
 • att alla kan blogga
 • att skriva så att det blir intressant att läsa
 • att vi är bra på att blogga 😊

Vi tycker att vi ska vinna eftersom:

 • Vi har lagt upp många saker som är intressanta, t ex programmering och vårt rymdtema. Tidningen har kommit och gjort reportage om vårt rymdtema, så det måste ha varit intressant 👍📰😊
 • Vi uppdaterar bloggen ofta.
 • Nästan alla inlägg skrivs av eleverna.
 • Alla i klassen är med och skriver inlägg.
 • Vi tycker att vår blogg är bra.
 • Vi gillar att tävla och vi gillar att vinna 🏆

Vad tycker läraren Anna?

”Svettpärlans 06or är en fantastisk klass med en härlig sammanhållning. De är pigga på allt – från skolarbete med t ex programmering till att ordna danstävlingar, kör och cirkusskola på fritids. De gillar att delta i diverse löp-, pingis-, läs- och simtävlingar och gör det alltid med ett glatt humör och en positiv inställning. Alla kan samarbeta med alla i klassen, vilket ännu mer har visat sig när det handlar om att blogga. Att vi sedan har fått så mycket mer på köpet – kunskap om Internet, upphovsrätt, nätsäkerhet och mycket mer gör ju inte saken sämre! Eleverna är dessutom väldigt påhittiga och kommer med massa roliga bloggförslag – vi har väl alla undrat hur många klockor det finns på Svettpärlan 😉

När eleverna fick veta att vår blogg deltar i en tävling blev de eld och lågor. Givetvis vill de vinna och det tycker jag definitivt att de är värda!!!”

image

Titta gärna in på vår skolas hemsida svettparlan.se och på vårt e-bibliotek svettparlebibblan.se också. På svettparlebibblan kan du t ex se fina filmer som vi har gjort och du kan också läsa böcker som vi har skrivit!

Om du vill ha kontakt med oss, skicka ett meddelande här http://svettpärlans06or.se/kontakta-oss/ så återkommer vi till dig så fort som möjligt!

/Elever och lärare i klass 5 på Svettpärlan

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *