Tema Rymden

På höstterminen i trean hade vi ett större tema om Rymden. Vi jobbade med det på olika sätt och gjorde bland annat rymdhäften:
image
Vi gjorde också en tomterymdteater som hette Tomtefar är försvunnen! Vi övade mycket, gjorde kulisser, planeter mm och när vi var klara med våra förberedelser visade vi upp vår teater för fem av skolans klasser och våra föräldrar. Hela filmen kan du se här:
image

Hela vårt inlägg om våra förberedelser kan du läsa här:
http://svettpärlans06or.se/rymdteater/

Under temat gjorde vi också en planetpromenad som vi hängde upp i vår skog. Vi gjorde hela vårt solsystem, både planeternas storlek och planeternas avstånd, i skala 1:3 miljarder! Vid varje planet hängde vi ut QR-koder där vi hade gjort faktafilmer om alla planeter. Filmerna gjorde vi i appen Creaza. Här är vi ute och hänger upp våra planeter i skogen:
image
När allt var klart fick alla skolans elever gå vår planetpromenad på Hela Svettpärlan hälsar. Hela inlägget om vår planetpromenad kan du läsa här:
http://svettpärlans06or.se/planetpromenad/

Tidningen BLT tyckte att vårt projekt var så intressant så att de kom till oss och gjorde ett reportage. Så här såg det ut när vi var i tidningen:
image
Nu är tema Rymden slut och vi har verkligen lärt oss jättemycket!

🌎🌕🌍🌖🌏🌗🌎

Nu i femman läser vi rymden igen! Här kan du läsa ett inlägg om hur vi jobbar med det nu. Här under kan du läsa fakta om de olika planeterna. Vi har hämtat vår information från Wikipedia, Unga fakta och Svenska yle. 

Merkurius

Första planeten i inre solsystemet. Merkurius är första planeten i det inre asteroidbältet.
Asteroidbältet skiljer dom inre planeterna från dom yttre planeterna.
10 miljoner km närmare solen än Jorden.
Maxtemperatur på ca 430 grader. Lägsta temperaturen på ca -170 Celsius.
Det tar 88 Jorddygn för Merkurius att snurra ett varv runt solen= ett år på Merkurius är 88 Jorddygn.
Tar 176 Jorddygn för att Merkurius ska snurra runt sin egen axel.
Merkurius ligger 70 miljoner km från Jorden.
Merkurius har ingen atmosfär. Planeten har inga månar.
Merkurius är den minsta planeten i solsystemet.
Likadan yta som Jordens Måne=kratrar.
Frågor till dig!

Hur mycket närmre är Merkurius Solen än Jorden?
I vilket slags solsystem ligger Merkurius i? det yttre eller det inre solsystemet?
På vilken plats ligger Merkurius på? Första plats, andra, tredje eller fjärde?
SLUT

av: Casper, Simon och William.

🌎🌍🌏

Venus

Venus är den andra planeten från solen. Venus har en fast yta som är gjord av sten. Venus kallas oftast aftonstjärna. Venus har en kärna som består utav metall.

Skorpan är cirka 60 km tjock. Venus har inga månar. Cirka 40 miljoner km från Jorden. Venus medeltemperatur är cirka 737 Celsius (unga fakta) 464 Celsius (allt om Venus). Man ser ofta Venus på morgonen och kvällen. Venus har varit känt innan det fanns kikare och teleskop eftersom det är en väldigt synlig planet. Venus snurrar runt solen på 225 jorddygn men behöver 243 jord dygn för att rotera runt sin egen axel. Pga av den extrema värmen så finns det inget flytande vatten. Venus är nästan lika stor som Jorden. Venus är varm för hennes atmosfär är så tjock.

Frågor:

Ungefär hur tjock är Venus skorpa?
Varför är Venus så himla varm?
Vilka tider på dagen ser man oftast Venus?

Av: Calle.N, Gabriel och Liv

🌎🌍🌏

Tellus

Ekvatorns diameter är 12 140 km. Temperatur på solsidan är ca 25 grader. Temperaturen på nattsidan är ca 15 grader. Dygnets längd 24h. Årets längd är 365 dygn. Tellus har bara en måne. Tellus är den planet som vi bor på. Tellus atmosfär består mest av kväve och syre. Tellus tillhör dom inre planeterna. Jorden roterar runt sin axel åt höger. Det är en stenplanet. Man kan leva på Tellus. Grannar är Venus och Mars. Tellus är den tredje planeten av dom inre planeten. Tellus snurrar runt solen i 100 000 km i timmen och runt sin axel i ca 800 km/tim. Man har skickat ut satelliter upp i rymden så vi kan kolla vädret. Tellus är blå och grön från rymden. Tellus har ingen ring.

Hur varmt är det på Tellus solsida?

Hur många månar har Tellus?

Är Tellus med dom inre planeterna eller yttre?

Av Melker R, Noah och David

🌎🌍🌏

Mars

Från solen är Mars den fjärde planeten. Mars är ungefär hälften så stor som jorden. Planeten har en tunn atmosfär som till största delen består av koldioxid. Mars har två månar. Dom heter Phobos och Deimos. Phobos åker snabbare runt Mars än Deimos p.g.a att Phobos ligger närmare planeten. Mars består av sten. Det finns många kratrar i olika storlekar på Mars likt vår måne. Mars har många vulkaner och dalgångar. Mars har fått sitt namn efter den romerska krigsguden Mars. Planeten är rödaktig till färgen på grund av de stora mängderna järnoxid rost som finns fördelad över ytan och atmosfären. Ett år på mars är 687 dyngn vilket är ungefär 2 jord-år. Mars har fått sitt namn efter den romerska krigsguden Mars och kallas ibland för ”den röda planeten”. Man kan hitta solsystemets största berg Olympus mons på Mars. Den ser ut som en öken, men det är mycket kallt. Inga människor har varit på Mars men de har skickat upp rymdsonder. Det finns möjligheter att överleva på Mars.

Ungefär hur stor är Mars?
Hur många månar har Mars?
Mars har en lite speciell färg, Villken?
Av: Ida, Eliza och Fabian

🌎🌍🌏

Jupiter

”Kungen av planeterna”

Jupiter är den största planeten i solsystemet men den saknar fast yta. Den är känd för sina ränder och fläckar. Jupiter består av gaser och vätska. Är nästan 11 ggr så stor som jorden. Jupiter har 63 st månar. Det tar 11,8 jordår för Jupiter att tag sig ett varv runt solen. Ett dygn på Jupiter är ca 10 jordtimmar. En av Jupiters månar heter Io. Den är täckt av vulkaner och lava. Jupiter har en stor fläck som heter: Great Red Spot. ”Fläcken” är nästan lika stor som Tellus. Om du väger 100 kg på jorden så skulle du väga ca 240 kg på Jupiter. Ingen har varit på Jupiter.

Frågor till texten:

1.Hur lång tid tar det för Jupiter att tag sig ett varv runt solen?
2.Vad besår Jupiter av?

3.Hur många månar har Jupiter?

Av Hannah, Agnes och Kalle <3

🌎🌍🌏

Saturnus

Dygnets längd på Saturnus är 10 timmar 45 minuter. Året på Saturnus är 29,5 jordiska år. Saturnus är döpt efter Kronos, pappa till Zeus. Kronos var en titan i grekiska mytologin. Saturnus har 56 stycken månar och kanske fler. Väger mindre än jorden. Ringarna runt Saturnus består av is, sten och krossade delar från planeter. Atmosfären består av mest väte och helium. Näst största planeten i universum. Galileo Galilei var den som mest studerade Saturnus. Det var en rymdsond som besökte Saturnus först som heter pioner11. De är så mycket gravitation så att vattnet kan flyga. Den största månen på Saturnus är Titan.

Hur många månar finns det på Saturnus?
Var heter den första rymdsonden som besökt Saturnus?
Vad består planeten av?
Av Amanda, Melker P och Natalia M

🌎🌍🌏

Uranus

Uranus är en blå planet. Grannplaneter till Uranus är Saturnus och Neptunus. Planeten ligger ca 2,6 miljoner km från jorden. Atmosfären är väte och helium. Uranus har minst 27 månar. Den största månen heter Titania. Temperaturen är ca -220 C. Den består av gaser. Uranus roterar på 16 timmar runt sin axel. Den är ca sex gånger större än jorden. Uranus omloppstid är 370 dagar. William Herschel upptäckte Uranus. William såg Uranus genom ett teleskop. Det var första gången man upptäckte en planet med teleskop. Ringarna består mest av is, sten och ett mörkt material som är mörkare än Uranus inre månar. Uranus och dess ringar roterar upp och ner. Ingen har varit på Uranus ännu för att den har ingen fast mark och ligger för långt bort från Tellus.

Av Natalia, Freja och Agaton.

Frågor:

Med vad upptäcktes Uranus?
Vilka är Uranus grannplaneter?
Vad består ringarna av?

🌎🌍🌏

Neptunus

Neptunus ligger cirka 4 497 miljoner km från solen och cirka 4 306 miljoner kilometer från Jorden och längst bak i solsystemet. Den består mest av fryst gas och till skillnad från jordens atmosfär består den mest av helium och väte. Ett dygn på Neptunus är 18 jordtimmar, men ett år är 165 jordår!

Neptunus har 5 månar, Najad, Thalassa, Despina, Galeta och Nereid. Den är blå p.g.a sin atmosfär och frusna gasyta. Neptunus är den 8:e planeten från solen. Den är en stor gasjätte som är 4 gånger större än Jorden. Det är ungefär minus 240 grader Celsius där.

Av Heaven, Alexander och Filip

Hur många jordtimmar tar ett dygn på Neptunus?

Vad är medeltemperaturen på Neptunus?

Hur långt är det mellan solen och Neptunus?

🌎🌍🌏

Dvärgplaneterna

Från början räknades Pluto som en riktig planet. Det var den 9 planeten från solen. Man kom fram med en satellit 2015 och då sa man att det skulle räknas som en dvärgplanet. Pluto har 5 månar. Plutos största måne heter Charon. 1930 upptäckte man Pluto. Eris upptäcktes 2005. Eris har 1 måne. Ceres dygn är 25,9 timmar. 950 diameter i kilometer.

När upptäcktes Eris?

Hur många månar har Pluto?

Hur långt är Ceres dygn?